Suomen Franchising-Yhdistys

Kysymyksiä ja vastauksia

Paljonko maksaa liittyä jonkun franchisingketjun yrittäjäksi?

Liittymismaksu vaihtelee suuresti franchisingketjusta riippuen ja riippuen siitä mistä alasta on kysymys. Esim. jollekin palvelualalle saattaa päästä alkuun muutamilla tuhansilla euroilla kun taas ravintolan avaaminen saattaa olla satojen tuhansien eurojen projekti. Kannattaa tutkia SFY:n jäsenesittelyä näillä nettisivuilla. Sieltä selviää kunkin ketjun liittymismaksut, franchisingmaksut ja muut mahdolliset maksut.

Mistä saan tietoa sopiiko franchisingyrittäminen juuri minulle?

Yhdistys julkaisee joka vuosi kirjan Franchising Suomessa. Se on perusteos joka kertoo siitä, mitä franchising on ja millä säännöillä pelataan. Kirjasta löytyy mm artikkeli josta selviää mitä asioita kukin yrittäjäksi aikovan kannattaa selvittää itselleen ennen kuin ryhtyy franchisingyrittäjäksi. Lisäksi kirjassa on ajankohtaisia yrittäjä- ja ketjuhaastatteluja, jotka kertovat siitä mitä franchisingbusiness on käytännössä. Tutustu kirjaan näillä nettisivuilla ja tilaa. Franchisingyrittäjä joka ei ole lukenut tätä kirjaa saattaa joutua maksamaan huomattavasti kalliimpia oppirahoja myöhemmin.

Miten pitää toimia jos haluan irtaantua franchisingyhteistyöstä?

Sopimukset tehdään usein määräaikaisiksi ja silloin sopimus luonnollisesti päättyy määräajan umpeuduttua. Franchisingsopimuksen tulisi sisältää pykälät myös siitä millä tavalla yhteistyö voidaan purkaa ennen määräajan umpeutumista. Sopimuksiin kannattaa syventyä huolella, mieluimmin juristin kanssa ennen allekirjoittamista. Katso myös näiltä sivuilta kohtaa Franchising-sopimuksen sisältö.

Päivitetty 16.12.2013